Naprapati

Naprapati

Det finns idag cirka 750 aktiva naprapater i Sverige, dessa svarar för ca 1,5 miljoner behandlingar varje år. Naprapatin är därmed den i särklass vanligaste behandlingsformen inom manuell medicin i Sverige och blir också allt populärare. En naprapat arbetar uteslutande med rörelseapparaten (kroppens alla leder och muskler), främst men inte enbart med inriktning på ryggraden, kroppen betraktas som en helhet och behandlas därefter.

Många symtom uppstår genom kedjereaktioner i kroppen, de muskler och leder där symtomen sitter hänger samman med framförallt ryggradens funktioner och nerver. Kroppen kan under lång tid härda ut och kompensera en störning i form av till exempel stress eller felaktig arbetsställning ända tills den en dag säger ifrån, och då är det hög tid att söka hjälp.

I behandlingen använder sig naprapaten av massage, stretching, manipulation, akupunktur, stötvåg och rehabråd för att öka rörligheten i kroppen. Efter 5 års studier behandlar naprapaten tex huvudvärk, nackspärr, musarm, ryggskott och värk mellan skulderbladen.

//]]>